Groene Hart Streekproduct 2016

Piccalilly van het bedrijf Zoet, Zuur en Hartig uit De Meern is verkozen tot het Groene Hart Streekproduct 2016.

Tineke Bergmans, eigenaresse van Zoet, Zuur en Hartig, kreeg de prijs woensdag in Nieuwkoop uitgereikt. "Ik deed voor het eerst mee’", zegt de onderneemster, die diverse streekproducten verkoopt op beurzen en boerenmarkten. Ze begon met ingrediënten uit haar eigen tuin, maar koopt nu groente en fruit in. "Voor de piccalilly gebruik ik groenten van een teler. Wel uit het Groene Hart natuurlijk, anders had ik niet mee kunnen doen aan deze verkiezing.’"

Een jury onder leiding van de Haagse kok Pierre Wind koos het tafelzuur als winnaar uit zeventien inzendingen, variërend van ’zuur vlees’ en kruidenkaaspesto tot lakenveldervlees en Groene-Hartadvocaat. "Knapperig, lekker grof, mooi zuur en erg lekker’" luidde het oordeel van de vakjury over de piccalilly van Bergmans. "Echt kicke’", voegde Wind daar aan toe.

Winnares Tineke Bergmans met juryvoorzitter Pierre Wind
Winnares Tineke Bergmans met juryvoorzitter Pierre Wind

Brasem

De tweede prijs ging naar de, in roomboter gebakken, brasem van beroepsvisser Theo Rekelhof uit Kudelstaart. Brasem is volgens Rekelhof een ’ondergewaardeerde vis’. Hij verkoopt veel brasem aan Belgen, maar vindt in Nederland (nog) weinig klanten.

Kleefkaas

"Blij met de derde prijs van de Groene Hart Streekproductenverkiezing’’, schrijft Mooren op haar Facebookpagina. "De Kaagse Kleefkaas heeft een robuuste smaak en is bijna smeerbaar kaasje uit een bakje. Wie heeft een goed idee voor een andere naam?’’ Op de Facebooksite opperen diverse dorpsgenoten om de kaas om te dopen tot Kaagse Kanjer’. De familie Mooren heeft een boerderij op de Poeldijk in Rijpwetering. 

Aanmoedigingsprijs

Tim den Hartog nam voor zijn biologische amarena kersenijs de aanmoedigingsprijs voor het meest duurzame product, ’t Groentje, in ontvangst. IJsmaker Tim den Hartog werkt hier met zonnestroom en hij is bezig met de omschakeling naar de biologisch-dynamische productiewijze.

De échte winnaar

“De échte winnaar vandaag is het Groene Hart zelf,” aldus Pierre Wind. “Enorm mooie producten van uitmuntende kwaliteit, die je moet koesteren. Deze producten moet je laten zien om het Groene Hart op de kaart te zetten.”

De verkiezing van het Groene Hart streekproduct wordt ieder jaar door stichting Groene Hart, kloppend hart georganiseerd, in samenwerking met Slow Food Groene Hart, om te zorgen dat producenten van streekproducten uit het Groene Hart worden uitgedaagd steeds met nieuwe en kwalitatief nog betere streekproducten komen. Voorafgaand aan de verkiezing kregen de deelnemers een workshop pitchen aangeboden, onder het motto goede producten verdienen een goed verhaal. Slow Food Groene Hart is dit jaar medeorganisator. Het evenement wordt gesponsord door Rabobank en gemeente Nieuwkoop.
Bron: Leidsch Dagblad/VARnws

 Wilt u deze heerlijke streekproducten zelf proeven?

Dat kan! Kom naar het prachtige Groene Hart en ontdek zelf wat voor lekkers de regio allemaal te bieden heeft. En wilt u naderhand in de buurt overnachten? In het Groene Hart zijn verschillende mooie accommodaties waar u kunt verblijven. 

Bekijk alle accommodaties in het Groene Hart >>