7x een buitengewone herfstvakantie

De zomervakantie ligt helaas weer achter ons. Tijd om uit te kijken naar de volgende vakantie, de herfstvakantie. In week 42 en 43 is het zover, Noord en Midden Nederland hebben vrij van 15 oktober t/m 23 oktober, Zuid is een weekje later en viert van 22 t/m 30 oktober najaarsvakantie. Hier onze zeven tips voor een bijzondere herfstvakantie in het Groene Hart.

Jongetje tussen de herfstbladeren

1) T.rex in Town

In Leiden brengt u een bezoek aan de enorme dino T.rex Trix bij Museum Naturalis. In 2013 werd er al met een actie ‘Tientje voor T.rex’ geld ingezameld om een heus dinoskelet naar het Leidse Naturalis te houden. Dat is nu gelukt.

Sinds 10 september is de tentoonstelling te bezoeken. U leert er alles over de dino-tijd. In de (herfst)vakantie en in de weekenden is er voor kinderen begeleiding bij de activiteiten; van het zelf opgraven van een fossiel tot een dinowereld nabouwen met speelgoeddino’s, planten en echte stenen.

2) Vogels spotten

Het zomerseizoen loopt bij Vogelpark Avifauna nog tot en met 31 oktober. Je kunt er ontzettend veel vogels spotten van pelikanen, uilen tot ara’s. Ook worden er dagelijks vogeldemonstraties gehouden. En mocht de herfstvakantie onverhoopt in het water vallen, dan kun je uitgebreid de tijd nemen in de overdekte Tropenhal, waar je door de tropische jungle tussen de losvliegende vogels loopt. 

3) Knights of Camelot

In themapark Archeon waant u zich terug in de tijd. Zwerf door de prehistorie, kom héél dichtbij de Romeinen, ontdek het Romeins Museum en duik in de middeleeuwen. In de weekenden en schoolvakanties worden er regelmatig leuke extra activiteiten en evenementen georganiseerd. Zo staat het park op 15 en 16 oktober compleet in het teken van de ridders tijdens het Ridderweekend - Knights of Camelot.

4) Kleipoppetjes maken

Tijdens de herfstvakantie kunt u met de kids op de woensdag, donderdag en vrijdag bij het Gemeentemuseum Den Haag terecht voor een leuke workshop. Kinderen maken kennis met het nieuwe kinderkunstboek , geschreven door Ted van Lieshout, met illustraties van Ludwig Volbeda. Het verhaal gaat over twee beelden: een man (gemaakt door beeldhouwer Rodin) en een vrouw (gemaakt door beeldhouwer Maillol). De échte beelden kunt u bekijken in het museum. Zullen de kinderen ze herkennen?

In het museumatelier kunnen kinderen zelf een beeld boetseren. Na afloop mag het beeld natuurlijk mee naar huis.

5) Paddenstoelen wandeling

Op 15 of 16 oktober kunt u met een gids een wandeling door het Keukenhofbos maken en alles te weten komen over paddenstoelen.

Op het landgoed van Kasteel Keukenhof groeien vele soorten paddenstoelen. Eeuwenlang waren zij een bron voor volksverhalen.

De meest tot de verbeelding sprekende paddenstoel is de vliegenzwam, rood met witte stippen. In talloze sprookjes en kinderboeken vinden we de vliegenzwam terug. De gespikkelde hoed wordt vaak in verband gebracht met tovenarij, kabouters en heksen…

De wandeling start om 10.30 uur. U moet zich van tevoren wel even aanmelden.

6) Uw eigen fruit plukken

De Zelfpluk bij Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek is ieder jaar weer een belevenis. Dit najaar kunt u vanaf 17 september tot en met 30 oktober (of tot de oogst op is) terecht. Dan zijn de boomgaarden geopend en kunt u zelf biologische appels en peren komen plukken. Laarzen aan, pak een grote mand of tas en nodig al u vrienden en familie uit!

Tijdens de zelfpluk is iedereen op woensdag- en vrijdagmiddag en zaterdag en zondag de gehele dag welkom om zelf de boomgaard in te trekken met een plukmand of tas. Tijdens de herfstvakantie van regio Noord en regio Midden kan er zelfs elke dag van 10.00 uur tot 17.00 uur geplukt worden.

Ook zijn er allerlei leuke workshops en activiteiten. Kinderen kunnen er ook lekker buiten spelen, vies worden en iets leren over de natuur. 

7) Koeien kiek'n

De Koeiemart is een eeuwenoude traditie in Woerden, die al meer dan 600 jaar in het stadshart van Woerden plaatsvindt. Deze dag zorgt elk jaar weer voor een groot feest met allerlei leuke activiteiten. De Koeiemart zorgt voor een authentiek gevoel in de binnenstad van Woerden. Uiteraard ontbreekt een echte koeienshow niet op deze dag. 

Daarnaast is er van alles te beleven, zoals een kermis, een streekmarkt, een braderie, een kinderboerderij en een landbouwwerktuigenshow. Kortom, van alles te doen voor jong en oud. Op 26 oktober kunt u dit spektakel zelf in Woerden beleven.

Overnachten in het Groene Hart

Wilt u tijdens de herfstvakantie in de buurt overnachten? Boek dan een accommodatie van Groene Hart Logies. Overnacht op een authentieke monumentale boerderij of groepsaccommodatie middenin het Hollandse  polderlandschap. Beleef de nostalgische Hollandse natuur op de meest pure wijze door bij een boer op een vakantieboerderij te logeren.

Ook in de herfstvakantie kunt u bij ons terecht. Onze accommodaties staan verspreid tussen Amsterdam, Rotterdam,  Den Haag en Utrecht, waardoor deze makkelijk te bereiken zijn! 

Vul in onze zoek & boek tool uw reisdata en het aantal personen in en u ziet direct welke accommodaties er tijdens de herfstvakantie nog beschikbaar zijn.

Toon beschikbare accommmodaties herfstvakantie